Kiväärilajit

Kiväärilajit

Miesten olympialajit ovat:
– 10 metrin ilmakiväärin 60 laukausta ja 24 ls:n finaali.

Ilmakiväärissä luodin halkaisija 4,5 mm, lähtönopeus n. 180 m/s ja taulussa 10:n halkaisija on 0,5 mm.

– 50 metrin pienoiskiväärin makuun 60 laukausta makuu oli, mutta poistuu olympialaiten ohjelmasta, on edelleen mukana MM ja EM -kilpailuissa. Finaalissa ammutaan yht. 24 ls.
– 50 metrin pienoiskiväärin 3 x 40 laukausta ja 45 ls:n finaali

Naisten olympilajit ovat:
– 10 metrin ilmakiväärin 40 laukausta ja 24 ls:n finaali ls:n finaali
– 50 metrin pienoiskiväärin 3 x 20 laukausta ja 10 ls:n finaali

Pienoiskiväärissä luodin halkaisija 5,6 mm, lähtönopeus n. 320 m/s ja taulussa 10:n halkaisija on 10,4 mm. Luoti painaa noin 2,6 g. Silmin nähtävä musta on halkaisjaltaan noin 110 mm, numero 4. (Tämä on sama kuin ampumahiihdon pystyammunnan sakoton osuma-alue).

Maailman Mestaruuskisoissa neljän (4) vuoden välein ammutaan em. lisäksi:

300 m:n vapaakiväärin makuu ja asentokilpailut sekä vakiokiväärin asentokilpailut (tämä vakiokivääri ön myös naisilla lajina). Naiset ampuvat myös pienoiskiväärin 60 ls makuukilpailun pienoiskiväärillä MM – ja EM -kisoissa.

Seuratasolla ammumme näitä lajeja ja harjoittelun eräänä tavoitteena pitkällä tähtäimellä on kehittyä niin paljon, että yo. lajien ampuminen on mahdollista täyspainoisesti niin teknisesti kuin taidollisestikin.

Seuran omat kilpailut ja harjoitteet ovat useimmiten sovellettuja myötäillen kansainvälisten lajien määriä ja toteutuksia. Nuoret poikkeavat huomattavasti yo. määristä ja lajeistakin.